
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis Toplantısı, İBB Başkan Vekili Nuri Aslan başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, Gazze’nin kardeş şehir olması için 4 grup başkan vekili adına ortak teklifi okuyan AK Parti Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, İstanbul ile Filistin’in Gazze şehri arasında kardeş şehir protokolü imzalanmasının eğitim, kültür, ekonomik, ticari ve insani yardım alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi ve dostluk bağlarının güçlenmesi açısından yararlı olacağını belirtti.
Gazze’nin kardeş şehir olması için 148’inci önerge, meclisteki bütün grupların teklifi ve oy birliği ile gündeme eklenip kabul edildi. İBB Meclisi 9’uncu seçim dönemi 2’nci Toplantı Yılı Ekim Ayı 1’inci Birleşimi, İBB Başkanlık Binası Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda, ulaşımdan kente dair altyapı projelerine, sosyal hizmet düzenlemelerinden imar planlarına kadar çok sayıda gündem maddesi ele alındı.

İstanbul ile Gazze arasında kardeş şehir ilişkisinin kurulması, iki şehir arasındaki tarihi ve kültürel bağları güçlendirmeyi amaçlıyor. Gazze, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail tarafından acımasız şekilde saldırılar yapılmakta olup, hem de abluka altına alınmıştır. Tüm yaşananlar her geçen gün daha da şiddetini arttırarak acımasız bir şekilde tüm dünyanın gözü önünde devam etmektedir.
Bu kardeş şehir ilişkisi, İstanbul’un Gazze’ye insani yardım sağlamasına da olanak tanıyacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Gazze’ye yönelik yardım çalışmalarını artırmayı planlıyor. Kardeş şehir ilişkisi, aynı zamanda eğitim ve kültür alanlarında da işbirliğini teşvik edecek.
Benzer şekilde, daha önce birçok şehir Gazze ile kardeş şehir ilişkisi kurdu. Bu ilişkiler, Gazze’nin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağladı. İstanbul’un Gazze ile kardeş şehir olması, iki şehir arasındaki dayanışmayı ve yardımlaşmayı artıracak.
Kardeş şehir ilişkisinin kurulması için 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu 18. maddesinin G-Bendi, 5393 sayılı Belediye Kanunu 38. maddesinin G-Bendi ve 74. maddesi gereğince Tekliflerinin gündeme alınarak, Avrupa Birliği Dış ilişkiler Komisyonu ile Hukuk Komisyonuna ortak olarak havale edilmesi bekleniyor.